Ziekenhuizen vinden schoning kwaliteitsdata zinvol

 in Algemeen, Onderzoek

De afgelopen jaren schoonden wij kwaliteitsgegevens en leverden deze door aan verschillende gebruikers. Zoals het er nu naar uitziet vindt er over de kwaliteitsdata van verslagjaar 2014 geen schoning plaats. Wij vinden dit besluit zorgwekkend, omdat het niet schonen van kwaliteitsgegevens ertoe kan leiden dat onjuiste gegevens over zorgaanbieders gebruikt worden bij het toekennen van keurmerken, tijdens de zorginkoop en als keuze-ondersteunende informatie.

We hebben ziekenhuizen gevraagd wat zij van de dataschoning vinden. Biedt de schoning meerwaarde voor het ziekenhuis en de uiteindelijke kwaliteitsdata?

Korte enqûete

We legden alle ziekenhuizen de volgende drie vragen voor:

1. Vindt u dat de schoning van de kwaliteitsgegevens meerwaarde heeft?
2. Wat betekent de schoning van kwaliteitsgegevens voor uw ziekenhuis?
3. Wie zou zich verantwoordelijk moeten voelen voor de schoning van de kwaliteitsgegevens?

Op het moment van schrijven hebben achttien ziekenhuizen onze vragen beantwoord. Hieronder leest u een samenvatting van hun reacties.

 Vindt u dat de schoning van de kwaliteitsgegevens meerwaarde heeft?   Ja      Nee 
 Meerwaarde?  16    2

Meest genoemde argumenten ‘wel meerwaarde dataschoning’:

  • Extra controle op eventuele fouten (door foutieve interpretatie, menselijke fout, ‘data-blindheid’);
  • Betrouwbare en vergelijkbare eigen (benchmark)gegevens, maar ook de wetenschap dat data van andere ziekenhuizen kritisch bekeken worden;
  • Met name bij nieuwe en/of ingewikkelde indicatoren is schoning wenselijk, voor zowel de correctheid als het bijkomende leeraspect.

Meest genoemde argumenten ‘geen meerwaarde dataschoning’:

  • Dataschoning heeft nauwelijks effect op de data;
  • De data wordt al intern getoetst;
  • Zorgverzekeraars kunnen zelf aanvullende validatie aanvragen bij ziekenhuizen wanneer de data afwijken.

Verantwoordelijkheid dataschoning

Op de vraag wie zich verantwoordelijk zou moeten voelen voor de dataschoning, kozen de ziekenhuizen de volgende partijen:

 
Partij  Aantal keer genoemd:*
 Kwaliteitsinstituut / Zorginstituut     8
 Ziekenhuis  7
 IGZ  6
 NVZ / NFU – koepelorganisaties  5
 Onderzoeksbureau, zoals MediQuest    3
 Gebruikers van de gegevens  2
 Zorgverzekeraars  1
 Wetenschappelijke verenigingen  1

*Binnen 1 reactie kunnen meerdere partijen genoemd zijn. 1 van de 18 ziekenhuizen heeft geen reactie gegeven op deze vraag.

Verbetersuggesties

  • Timing van de schoningsperiode naar voren halen in het jaar, zodat  het onderdeel wordt van het dataverzamelings en –openbaarmakings-proces en niet meer in de zomerperiode plaatsvindt.
  • De indicatoren SMART formuleren, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat over de interpretatie van indicatoren
  • De schoning verankeren in de indicator, dus bij invoer van gegevens vaker een pop-up in het scherm tonen wanneer er bijv. fors wordt afgeweken van een landelijk gemiddelde of van de gegevens t.o.v. vorig jaar.
  • Een inhoudelijke toetsing op de aanlevering, zodat voorkomen wordt dat ziekenhuizen de aanleverregels anders interpreteren.

Verslagjaar 2014

Een aantal ziekenhuizen gaf aan dat dataschoning met name gewenst is wanneer er veel ingewikkelde of nieuwe indicatoren worden uitgevraagd. Hieronder vindt u de aantallen wijzigingen voor verslagjaar 2014:

  • Uit een inventarisatie van de indicatoren opgenomen in de Transparantiekalender van het Kwaliteitsinstituut blijkt dat ziekenhuizen over verslagjaar 2014 655 nieuwe variabelen moeten aanleveren. Hiervan zijn er 110 percentage-indicatoren. Van alle gegevens die moeten worden aangeleverd is 33% nieuw.
  • Voor de IGZ basisset zijn er 117 nieuwe variabelen. Dit is 22% van de aan te leveren gegevens.

MediQuest en kwaliteitsdata

MediQuest heeft de afgelopen jaren de kwaliteitsgegevens  (de IGZ indicatoren (Basisset ziekenhuizen) en de voormalige Zichtbare Zorg indicatoren openbaar gemaakt door het Kwaliteitsinstituut) geschoond en doorgeleverd aan verschillende gebruikers, waaronder het AD, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en zorgvergelijkers.

Wilt u reageren op dit bericht, of heeft u vragen, neem dan contact op met Annique van de Lindeloof via kwaliteitsgegevens@mediquest.nl of 088 – 126 39 82.