Waarom Beter in het Groen? Twee initiatieven uitgelicht

 in Algemeen

De aanleverwebsite voor Beter in het Groen is inmiddels een paar weken in de lucht en dagelijks worden nieuwe initiatieven aangemeld. Wij hebben twee vroege aanmelders: Han Baeten, runningtherapeut van www.loopjezelfbeter.nl, en Mayke Bergmans, (wandel)coach van reflectiecoaching, gevraagd naar hun beweegredenen en hoe zij de natuur inzetten voor de gezondheid van hun cliënten.

Wat spreekt je aan in Beter in het Groen en waarom heb je besloten je aan te melden?

Han: “Ik ben ervan overtuigd dat bewegen in de natuur heilzaam is voor de geestelijke gezondheid van mensen. De verhalen en ervaringen van mijn cliënten bevestigen die overtuiging keer op keer. Daarom vind ik Beter in het Groen een prachtig initiatief; het gaat mensen helpen om makkelijker de weg te vinden naar activiteiten in de natuur die bij hen aansluiten.”

Mayke: “Ik vind het een heel mooi initiatief om alle aanbod op het gebied van natuur en gezondheid toegankelijk te maken. Het is interessant om te zien wat een variatie aan aanbod er is voor verschillende doelgroepen. Ook is het een mooie kans om je zichtbaarheid te vergroten en je expertise te delen. Het opent ook mogelijkheden voor eventuele samenwerking om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.”

Hoe zet je de natuur of de groene omgeving in bij je aanbod?

Han: “Als runningtherapeut loop ik per definitie met mijn cliënten in bosrijke omgevingen. De natuur heeft onbewust lichamelijke en geestelijke gezondheidsbevorderende effecten, wat door diverse wetenschappelijke onderzoeken onderzocht en bevestigd is. Tijdens de loopsessies laat ik mijn cliënten daarnaast ook met regelmaat bewust hun zintuigen inzetten en focussen op wat ze kunnen horen, zien, voelen en ruiken in de natuur.”

Mayke: “Naast wandelen, werk ik ook vanuit een plek en laat mensen aan de slag gaan met voorwerpen en metaforen uit de natuur. Deze worden als spiegel ingezet bij de vraag waarmee iemand bij mij komt. Daarnaast laat ik mensen hun zintuigen actief gebruiken en deze bijvoorbeeld een tijd bewust richten op iets wat hen opvalt in de omgeving. Ik neem een stukje natuurbeleving mee.

Wat voor effect heeft dit op mensen?

Han: “Het helpt mensen bijvoorbeeld om uit hun gedachtestroom of piekerpatronen te komen, het hier en nu te ervaren en geeft handvatten om het leven anders te beleven.”

Mayke: “Mensen zitten veelal in hun hoofd. Ze zijn bezig met allemaal dingen die ze moeten regelen, piekeren, maken zich zorgen, zitten in een tredmolen, hebben moeite met emoties uiten, en staan op de overlevingsstand. Tijdens de coaching sessies zie je mensen meer in hun lijf komen, meer rust ervaren en ruimte vinden om een eerste (kleine) verandering aan te brengen in hun leven waardoor ze meer energie overhouden. Bewust worden van de omgeving, aandacht voor het hier en nu en in beweging komen: ‘Natuurlijk op weg naar jouw doel’.”

 

Meer weten over Beter in het Groen? Ga naar www.beterinhetgroen.nl of lees ook:

Dit zou u ook kunnen interesseren