“Transparantie in ziekenhuisland”

 in In de media

Afgelopen week werd de AD Ziekenhuis Top 100 van 2015 bekend gemaakt. Voor ziekenhuizen altijd een spannend moment: zijn we gestegen of gedaald en wie staat er dit jaar bovenaan?

Voor Mediquest ook ieder jaar vaste prik: het aanleveren van kwaliteitsdata over ziekenhuizen. Dit jaar leverden wij de ‘geschoonde’ indicatoren van IGZ en het Zorginstituut en gegevens over de keurmerken die ziekenhuizen hebben behaald. De indicatoren zijn niet geschoond zoals wij dat in voorgaande jaren met alle kwaliteitsgegevens hebben gedaan. Wel hebben wij samen met het AD de ziekenhuizen gemaild met de vragen die wij voor hen hadden naar aanleiding van de aangeleverde gegevens. Dat leidde soms tot wijzigingen en in ieder geval tot meer nauwkeurige data om met elkaar te vergelijken.

Daarnaast werd Jon Schaefer gevraagd naar de overige zorggebieden. Hoe staat het er daar voor met de transparantie? Wat weten we over de kwaliteit van bijvoorbeeld een huisarts?

Het zou een goed idee zijn om ook meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van huisartsen. Net als bij ziekenhuizen, zijn er bij huisartsen zaken die je kunt meten: krijgen diabetici en copd-patiënten op tijd hun reguliere controles? Worden heel veel of juist heel weinig patiënten doorverwezen naar het ziekenhuis, en is dat terecht?’’

Lees hier het hele achtergrondartikel bij de AD Ziekenhuis Top 100 2015:

Transparantie in ziekenhuisland – deel 1

Transparantie in ziekenhuisland – deel 2

 

Dit zou u ook kunnen interesseren