PREM Fysiotherapie voor patiënten onder 16 jaar gaat van start!

 In Algemeen

Per 27 juli 2017 wordt de PREM Fysiotherapie voor kinderen jonger dan 16 jaar in gebruik genomen. Vanaf dat moment benaderen wij patiënten tot 16 jaar met deze nieuwe vragenlijst*. Deze nieuwe PREM-vragenlijst is een mooie aanvulling op de reguliere PREM Fysiotherapie, die sinds 1 januari 2017 de vragenlijst CQi-Fysiotherapie verving. Fysiotherapiepraktijken en –therapeuten krijgen hiermee een nog completer beeld van hoe patiënten de zorg ervaren.

Waarom een aanvullende PREM Fysiotherapie?

De reguliere PREM Fysiotherapie is ontwikkeld en gevalideerd uitsluitend voor patiënten van 16 jaar en ouder. Om ervaringen van patiënten van alle leeftijden te kunnen meten, heeft MediQuest het initiatief genomen om samen met de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK) een versie van de PREM Fysiotherapie te ontwikkelen voor kinderen jonger dan 16 jaar. Deze versie is recentelijk goedgekeurd door de verschillende partijen die ook betrokken waren bij de ontwikkeling van de reguliere PREM Fysiotherapie, waaronder het KNGF en alle zorgverzekeraars.

Belangrijk: toestemming van ouders voor deelname is vereist!

Voor fysiotherapiepraktijken die bij MediQuest meten vragen wij per 27 juli automatisch de nieuwe PREM voor de jeugd uit. Daar hoeven praktijken geen actie voor te ondernemen.

Fysiotherapiepraktijken moeten wel rekening houden met de expliciete toestemming voor deelname. Om patiënten jonger dan 16 jaar uit te nodigen voor het patiëntervaringsonderzoek fysiotherapie, moeten ook de ouders expliciet toestemming voor deelname geven!

Patiënten dienen altijd toestemming te geven voor deelname aan het onderzoek en voor het gebruik van het e-mailadres. Voor patiënten jonger dan 16 jaar is, volgens geldende wetgeving, ook nog de expliciete toestemming van de ouders vereist om de vragenlijst te mogen invullen.

Fysiotherapiepraktijken die deze toestemming nog niet vragen, raden wij aan om deze toestemming voortaan ook bij de ouders van deze patiënten uit te vragen. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden tijdens het intakegesprek.

Meer informatie nodig?

Heeft u vragen over de nieuwe PREM Fysiotherapie of over de manier waarop u toestemming kunt vragen? Neemt u dan contact op met onze helpdesk via 088 – 126 39 04 of cqf@mediquest.nl.

* De door fysiotherapiepraktijken aangeleverde patiënten jonger dan 16 jaar worden tot 27 juli 2017 benaderd met de oude vragenlijst: de CQ-index fysiotherapie.

 

Dit zou u ook kunnen interesseren