Home » Portfolios » Ervarings- onderzoek + infographics voor DES Centrum

Ervaringsonderzoek + Infographics voor DES-betrokkenen en professionals

Het DES Centrum behartigt al meer dan 30 jaar de belangen van alle DES-betrokkenen. Het centrum verstrekt informatie over de gevolgen van blootstelling aan het DES-hormoon tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan voor moeders, dochters, zonen en kleinkinderen. In het project VEEL2DO zet het DES Centrum zich in voor de verbetering van de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor DES betrokkenen.

Wat was de wens van het DES Centrum?

 • Een inventarisatie van specifieke knelpunten voor DES-betrokkenen
 • Inzicht in de aanwezige kennis over DES en in het bijzonder het vernieuwde screeningsprotocol bij gynaecologen en huisartsen
 • Bewustzijn m.b.t. de DES-problematiek vergroten bij professionals

“Voor kleine patiëntenorganisaties is het financieel niet altijd haalbaar om een professioneel bureau in de arm te nemen, maar wanneer dit wel kan, komt dat het werk ten goede.”

– Hanneke Nusselder van het DES Centrum

Onze oplossing

 • Een fasegewijze aanpak:
  – In 2016: Uitgebreide online enquête onder DES-betrokkenen
  – In 2017: Online enquête onder gynaecologen
  – In 2018: Online enquête onder DES-betrokkenen specifiek over het contact met de huisarts/doktersassistent
 • Rapportages over de uitkomsten met concrete aanknopingspunten voor voorlichting en beleid
 • Resultaten van de onderzoeken in 2017 en 2018 beknopt samengevat in twee aansprekende infographics voor externe communicatie.

Wat is het resultaat?

De onderzoeksrapportages hebben concrete aanknopingspunten opgeleverd voor het DES Centrum om mee aan de slag te gaan in voorlichting en beleid. Zo is de flyer voor DES-dochters over het screeningsprotocol vernieuwd op basis van de resultaten. Het onderzoek onder gynaecologen heeft geresulteerd in een jaarlijkse nieuwsbrief naar degenen die hebben aangegeven nader geïnformeerd te willen worden. Mooie bijvangst is een geactualiseerde lijst van DES-gynaecologen.

De resultaten van het onderzoek over het contact met de huisarts zijn besproken met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Naar aanleiding hiervan wordt verkend of er specifieke digitale informatie of instructies voor de huisarts getoond kunnen worden in het EPD bij het invullen van ICPC code A29.07 ‘DES gebruik moeder’. In een huisartspraktijk komt DES problematiek niet vaak voor dus dan is het prettig als de informatie gecommuniceerd wordt op het moment dat het relevant is.

“De infographics zien er prachtig uit! Overzichtelijk, veel informatie en mooie heldere kleuren. We krijgen er ook veel positieve reacties op, zowel van professionals als DES-betrokkenen en collega-organisaties. Op een schaal van 1-10 geef ik Mediquest een 10! Goede communicatie, prettige samenwerking, accuraat in afspraken en planning en uitstekende expertise.”

– Hanneke Nusselder van het DES Centrum over de infographics en samenwerking met Mediquest

Infpgraphic DES centrum

Benieuwd naar de volledige infographic?

Vragen? Ik help u graag verder!

Augie Vissers – Projectmanager

“Ik zet mij graag in om inwoners-, cliënten- en patiënten(organisaties) inzicht te geven in het zorg- en ondersteuningsaanbod en de kwaliteit daarvan. Een belangrijke voorwaarde om het aanbod te kunnen kiezen dat bij je past.”

 

088 – 126 39 88

avissers@mediquest.nl