Home » Portfolios » Beter in het Groen

Beter in het Groen

Gemeenteambtenaren, huisartsen en andere zorgaanbieders betrokken bij onder andere de WMO en de participatiewet stimuleren patiënten en inwoners om gezond te leven. Ze helpen hen ook bij het tegengaan van depressieve gevoelens en eenzaamheid. Een natuurlijke omgeving vermindert stress en nodigt uit tot bewegen en ontmoeten. Er komt daardoor steeds meer zorg, sport en beweegaanbod buiten in het groen. Partners uit de verschillende sectoren zochten een manier om dit beter onder de aandacht van consumenten te brengen.

Wat was de wens van de partners?

  • Online inzicht in gezondheidsbevorderend aanbod in de groene leefomgeving voor consumenten
  • Een gebruiksvriendelijke wijzer die het aanbod in de buurt van de consument toont
  • Het stimuleren van preventie en ontmoeting, ook voor consumenten met een laag instapniveau of een beperking
  • Een laagdrempelige manier voor aanbieders om hun aanbod aan te melden en actueel te houden

Onze oplossing

  • De website Beter in het Groen waarin aanbod in de groene leefomgeving is verzameld, dat voldoet aan basiscriteria die met het veld zijn opgesteld
  • Transparante informatie voor consumenten over het aanbod per postcodegebied/ plaats, doelgroep, type aanbod, en contactgegevens en details van aanbieders
  • Een gebruiksvriendelijke tool voor aanbieders om hun initiatief aan te melden en de informatie actueel te houden
  • Het stimuleren van gebruik van de informatie uit de zoeker voor een brede benadering van gezondheid, dat aansluit bij het concept van ‘positieve gezondheid’

Hoe zijn we te werk gegaan?

Met partners uit de sectoren Natuur, Zorg, Sport, Recreatie en Overheid is een Green Deal gesloten en pledge ‘Alles is Gezondheid’ ondertekend. Zo zorgen we voor breed draagvlak en duurzame financiering. Met een klankbordgroep en een werk- en stuurgroep hebben we de zoeker en aanlevermodule en de bijbehorende werkprocessen ingericht. De partners en ambassadeurs zorgen zelf voor PR en communicatie, om de kosten laag te houden.

Wat is het resultaat?

Er is op meer dan 1100 locaties gezond aanbod in het groen vindbaar. Het gaat om een breed aanbod van beweegprogramma’s in het park en wandelcoaching tot kindertherapie en re-integratie in het bos. Bekijk hier het korte filmpje Gezond Natuur wandelen, één van de vele activiteiten die op Beter in het Groen te vinden zijn.

Beter in het Groen wordt als hulpmiddel gebruikt door GGD-en en eerstelijnsorganisaties die werken aan ‘Positieve gezondheid’.

De Beter in het Groen-zoeker is in de GGD-Appstore opgenomen en met 4,5 ster (uit 5) gewaardeerd door deskundige gezondheidsprofessionals. Diverse sites die informeren over een gezonde leefstijl en ontstressen verwijzen naar de zoeker.

Mediquest - Green Deal Beter in het Groen

“Beter in het Groen maakt relevant aanbod dat kan helpen bij leefstijlcoaching of het tegengaan van stemmingswisselingen makkelijker vindbaar. Voordat Beter in het Groen er was heb ik diverse e-mails moeten uitsturen om via via beter zicht te krijgen op de mogelijkheden in de omgeving van Naarden.”

– Huisarts Jurriaan Galvazi

Benieuwd hoe Beter in het Groen bijdraagt aan gezondheid?

Vragen? Ik help u graag verder!

Augie Vissers – Projectmanager

“Ik zet mij graag in om inwoners-, cliënten- en patiënten(organisaties) inzicht te geven in het zorg- en ondersteuningsaanbod en de kwaliteit daarvan. Een belangrijke voorwaarde om het aanbod te kunnen kiezen dat bij je past.”

 

088 – 126 39 88

avissers@mediquest.nl