Natuur en Mentale Gezondheid

 In Algemeen

Een zoekopdracht op Google Scholar levert meer dan 3 miljoen resultaten op. De combinatie mentale gezondheid en natuur is de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht. Daaruit blijkt keer op keer dat ze goed samen gaan: “Natuur heeft een positief effect op de stemming, de aandacht verbetert en de lichamelijke stressreactie neemt af. En dan zijn er nog alle bijeffecten zoals beweging, frisse lucht, een goed gesprek en sociale cohesie”, aldus Agnes van den Berg, hoogleraar en expert in onderzoek naar de effecten van natuur op onze gezondheid.

Natuur en Mentale Gezondheid in Nederland

In Nederland zijn er inmiddels verschillende mooie initiatieven rondom dit thema. Later dit jaar organiseert Stichting Green Mental Health in samenwerking met IVN Natuureducatie, Stichting Landschappen en Staatsbosbeheer, bijvoorbeeld de landelijke conferentie Natuur & Mentale Gezondheid 2019 (op donderdag 14 november).

Daarbij is er natuurlijk de Beter in het Groen-zoeker, hier vind je op bijna 600 groene locaties begeleid aanbod om te herstellen van stress of verlies. Op zo’n 113 locaties wordt therapie geboden in een natuurlijke omgeving. Zo biedt BRN-OUT onder andere in het Amsterdamse Bos en op het landgoed van Kasteel Groeneveld hulp bij duurzaam herstel van een burn-out. Dit doen zij met een team van deskundigen, waaronder een runningtherapeut, neuro-psycholoog en diëtiste. Een ander voorbeeld is GZ-psycholoog Muriel Bakker van Mindstep Psychologie, zij geeft individuele wandeltherapie in het Haagse Bos. John Steeman, opgeleid als relatie- en gezinstherapeut in de GGZ en wandelcoach, biedt op zijn buurt relatiewandelcoaching in de Noord Hollandse natuur.

Screenshot Beter in het Groen

Hoe de Beter in het Groen zoeker werkt? Vul simpelweg uw postcode of woon-/werkplaats in en bekijk het Beter in het Groen-aanbod in de buurt: https://www.beterinhetgroen.nl. U kunt de zoekfilters gebruiken om nog gerichter te zoeken. Ook kunt u gemakkelijk zelf aanbod aanmelden.

Over Beter in het Groen

Beter in het Groen is een initiatief van collega Augie Vissers in samenwerking met verschillende partners uit de gezondheidszorg en de sectoren Natuur, Recreatie en Publieke Gezondheid. Inmiddels is via Beter in het Groen op ruim 1200 locaties in Nederland gezond aanbod in het groen vindbaar. Dit is niet alleen begeleid aanbod gericht op mentaal welbevinden, maar bijvoorbeeld ook beweeg-aanbod of dagbesteding in het groen.

 

Meer informatie over het project Beter in het Groen >

 

 

Dit zou u ook kunnen interesseren