Monitor Borstkankerzorg geeft inzicht in borstkankerzorg ziekenhuizen

 in In de media

11 januari 2010 – De Monitor Borstkankerzorg is vanaf 11 januari online. De Monitor is het eerste instrument dat laat zien hoe borstkankerpatiënten de zorg van ziekenhuizen ervaren. Ook geeft het duidelijke informatie over de borstkankerzorg die ziekenhuizen leveren. De Monitor is toegankelijk via www.borstkanker.nl, de website van Borstkanker Vereniging Nederland (BVN), en is ontwikkeld met steun van Stichting Pink Ribbon.

Wie borstkanker heeft, wil de best mogelijke zorg. De Monitor Borstkankerzorg helpt daarbij. Het online instrument maakt zichtbaar welke verschillen in borstkankerzorg er tussen ziekenhuizen zijn, hoe andere patiënten deze zorg ervaren en in hoeverre een ziekenhuis voldoet aan de basiseisen voor goede zorg, opgesteld door de patiëntenvereniging (BVN). Op basis van die informatie kunnen mensen – in overleg met de huisarts – een gemotiveerde keuze maken voor een ziekenhuis. Ook de ziekenhuizen hebben voordeel bij de Monitor. Zij krijgen doorlopende feedback op de geleverde zorg.

Ziekenhuizen vergelijken

Met een paar muisklikken maakt de Monitor duidelijk wat iemand met borstkanker van een ziekenhuis mag verwachten. Mensen kunnen ziekenhuizen in hun regio vergelijken op punten die voor hen belangrijk zijn. Voor de één is dat bijvoorbeeld het aantal borstsparende operaties per jaar in het ziekenhuis of de begeleiding door een mammacareverpleegkundige. Een ander wil graag dat de screenings- en onderzoeksvoorzieningen zich onder één dak bevinden.

Nieuwe patiëntenervaringen

Na vier jaar van intensieve ontwikkeling is de Monitor vanaf 11 januari 2010 online. Vanaf nu worden er gaandeweg nieuwe patiëntenervaringen toegevoegd, die landelijk opgevraagd worden via de ziekenhuizen en vanaf medio 2010 zichtbaar zijn in de Monitor. De BVN werkt daarvoor intensief samen met de ziekenhuizen in Nederland. Patiënten kunnen overigens niet zelf op de site hun reactie toevoegen. Ze worden hiervoor per e-mail benaderd. Van de 128 ziekenhuislocaties in Nederland werken er op dit moment al 76 mee aan het verzamelen van patiëntenervaringen. En dit aantal groeit gestaag. De BVN werkt samen met de zorgverzekeraars om uiteindelijk te komen tot een deelname van 100%

Steun van Pink Ribbon

De Monitor Borstkankerzorg is ontwikkeld door BorstkankerVereniging Nederland (BVN) en MediQuest, volgens een eerder concept van het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO. Stichting Pink Ribbon zorgde voor financiering, via de opbrengsten van het Pink Ribbon Magazine van Sanoma Uitgevers. Kijk op www.borstkanker.nl.

Over BorstkankerVereniging Nederland

BorstkankerVereniging Nederland is een zelfbewuste en professionele vereniging van en voor mensen die te maken hebben of hebben gehad met borstkanker en voor mensen die gendrager zijn of lid zijn van een erfelijk belaste familie. BorstkankerVereniging Nederland is dé partner in ervaring, kennis en overleg op het gebied van borstkanker.

Dit zou u ook kunnen interesseren