Huisarts stimuleert ‘Natuur op recept’

 In Algemeen

Een groot aantal partijen werkt samen met MediQuest om in juni de Beter in het Groen – zoeker te lanceren. Burgers, maar ook verwijzers kunnen hierin aanbod vinden dat varieert van een laagdrempelige wandel- of natuurbeheergroep, een activerende belevings- /beweegtuin in de wijk of yogalessen in het park tot runningtherapie of wandelcoaching voor mensen met een burnout of depressie. Wij vroegen huisarts Juriaan Galavazi wat natuur en Beter in het Groen voor zijn praktijk in Naarden kan betekenen.

Wat is uw visie als huisarts op hoe natuur kan bijdragen aan de gezondheid van mensen?

De wereld van mensen lijkt steeds groter te worden als het gaat om mogelijkheden. Veel mensen komen met klachten van overbelasting; de druk van werk, een gezin met 2 of 3 kinderen, het onderhouden van hun contacten via social media, geld verdienen om een bepaalde opgebouwde levensstandaard te behouden. De natuur kan mensen terug brengen naar hun basis.

Zoveel mensen ervaren een weekend ergens in de natuur alsof ze een week zijn weggeweest: “ik ben als herboren”, of “ik kan er weer even tegenaan”. Hoe raar is het dan toch dat we dat niet inbedden in ons dagelijks leven? Het ervaren van de natuur, de vrijheid en de seizoenen zal je elke dag doen voelen dat je leeft. En als je ervoor open staat; doen beseffen waar het werkelijk om gaat. In ieder geval niet al die materiële zaken die we met z’n allen in stand willen houden.

Wat doet u zelf vanuit uw eigen praktijk?

Wij attenderen mensen op een gezonde leefstijl en dragen dat ook uit. Veel bewegen, het liefst buiten, gezonde voeding met aandacht voor natuurlijke producten. Ook proberen we mensen te wijzen op de positieve dingen die het leven brengt. Oók wanneer er sprake is van ziekte of chronische beperkingen. Je blikveld letterlijk naar buiten toe verruimen kan dan helpen; genieten van de zon die je huid verwarmt, een eekhoorn die je pad kruist tijdens een wandeling in het bos, samen op pad.

Wij zijn in januari gestart met een wandelgroep vanuit de praktijk. De doelgroep bestaat uit mensen die niet naar de sportschool willen, wel willen wandelen, maar het moeilijk vinden om dit alleen op te starten. Inmiddels zitten we op meer dan 25 deelnemers, het is een groot succes.

Wat zijn toekomstplannen op de korte termijn?

We gaan de wandelgroep uitbreiden; meerdere dagen en groepen. Daarnaast gaan we samenwerken met het Gooisch Natuurreservaat en Natuurmonumenten voor natuuronderhoud, wat eigenlijk ook een intensieve manier van bewegen is. Ook willen we kijken of we bijvoorbeeld één keer per maand mensen kunnen meenemen die rolstoelbehoeftig zijn. Meteen een mooie training voor de wandelaars én een mooie manier om de mensen in de rolstoel in aanraking te laten komen met de natuur en de omgeving om hen heen.

Kan Beter in het Groen naar uw mening ‘natuur op recept’ stimuleren?

Beter in het Groen maakt relevant aanbod dat kan helpen bij leefstijlcoaching of het tegengaan van stemmingswisselingen makkelijker vindbaar. Ik heb diverse e-mails moeten uitsturen om via via beter zicht te krijgen op de mogelijkheden in de omgeving van Naarden, dat zal straks wanneer de Beter in het Groen – zoeker er is een stuk efficiënter gaan verwacht ik. Daarvoor is het wel belangrijk dat huisartsen weten wat Beter in het Groen hen kan bieden. Je zou dit kunnen koppelen aan nascholing voor huisartsen over onderwerpen als bewegen en stemmingsstoornissen. Veel lobbywerk met de huisartsenvereniging, dat zal belangrijk zijn.

Dit zou u ook kunnen interesseren