Hoe PROMs helpen bij het samen beslissen met uw patiënten

 In Algemeen

Wat betekent PROMs en wat houdt het precies in? Wat zijn de ontwikkelingen nationaal en internationaal en wat is er precies verplicht? Hoe kun je als afdeling starten met meten van PROMs Mammacare? En, misschien wel de belangrijkste vraag: hoe zet u de meting zo in dat u én uw patiënten de waarde in de praktijk ervaren?

“Een PROM-vragenlijst (Patient Reported Outcome Measures) is niet anoniem en dat maakt het voor specialist en patiënt mogelijk om de uitkomsten samen te bespreken in een consult. PROMs maken op die manier ‘samen beslissen’ mogelijk en zijn daarmee een belangrijk onderdeel van waardegedreven zorg (VBHC).” – Marion Geraads, Projectleider

Samen met patiënten beslissen over de best passende zorg

Voor Mammacare poli’s wordt naast het meten van PREMs, het gebruik van PROMs gestimuleerd. Vanaf januari 2019 is het zelfs verplicht. Mediquest is ervan overtuigd dat PROMs helpen om daadkrachtig te sturen op passende zorg. Met ontwikkelingen waarbij patiënten steeds vaker willen meebeslissen en waarin de medische kosten stijgen, is dit ook echt nodig. Sturen naar gepaste zorg helpt om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg te kunnen blijven waarborgen. Als we PROMs data koppelen aan andere data, met name klinische data en de reeds gevestigde ervaringsmeting (PREM), geven deze uitkomsten een overtuigend beeld van de kwaliteit van zorg. Deze inzichten bieden aanknopingspunten om samen met de patiënt een keuze te maken voor gepaste zorg.

“Veel zorgprofessionals zien de meerwaarde die PROMs bieden voor de patiënt. Maar er zijn ook twijfels over de registratielast en de toepassing in de praktijk. Ik begrijp dit helemaal en daarom hebben we bij Mediquest goed nagedacht over een zo efficiënt mogelijk proces. Bijvoorbeeld over het platform en over de ondersteuning bij de implementatie. Dit moet allemaal zo goed mogelijk aansluiten op het zorgproces in het ziekenhuis.” – Marion Geraads, Projectleider

Efficiënt PROMs meten

We beperken de administratielast op Mammacare afdelingen door metingen te combineren. Het meten van PROMs integreren we in de bestaande PREM meting. Daarnaast zetten we in op een praktische toepasbaarheid door onder meer demonstraties, instructiemateriaal, een goed bereikbare helpdesk en (indien nodig) responsboosters.

Afhankelijk van wens en behoefte kunt u starten met PREM en PROM of direct een ICHOM standaard set in gebruik nemen, waarmee een internationale standaard wordt ingezet. U bouwt dus in eigen tempo en op basis van uw eigen wensen aan een compleet platform.

“Wij nemen graag de tijd om alles met u te bespreken. Het is belangrijk dat alle zorgverleners kennis hebben van de PROMs en op welke manier deze ingezet kunnen worden op de afdeling.” – Marion Geraads, Projectleider

Contact

Wilt u meer weten over PROMs, onze oplossing of over ICHOM? Neem dan contact op met Robbert van Aken via 06 – 14 87 45 58.

Of bekijk de pagina PROMs ziekenhuizen >

Dit zou u ook kunnen interesseren