Een staaroperatie: wat valt er te kiezen?

 In Algemeen, Blog

Monique uit Den Bosch moet een staaroperatie ondergaan en wil weten waar dat het beste kan. Ze belt met haar zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Monique wil goed geholpen worden, liefst in de buurt, en zeker zijn van vergoeding. Een kennis had prettige ervaringen met oogarts Verdoorn bij Bergman Clinics. Hoe beslissen Monique en haar verzekeraar gezamenlijk of dat de beste optie is?

Zij kunnen hiervoor meerdere bronnen gebruiken. Bijvoorbeeld de website van Bergman Clinics: patiënten beoordelen de resultaten van een cataractoperatie met een 8,3 en de medische deskundigheid van de arts met een 8,7. Daarnaast laat Bergman Clinics zien hoe vaak ze de behandeling uitvoeren, met welk behandelresultaat en met welk risico op complicaties. Dokter Verdoorn behandelt ook in Den Bosch, dus Monique hoeft gelukkig niet ver te reizen.

Maar Bergman Clinics is niet de enige aanbieder van staaroperaties bij Monique in de buurt. Welke opties zijn er nog meer? En hoe verhoudt de oogzorg van Bergman Clinics zich tot dat andere behandelaanbod? Deze vergelijking kan Monique onder meer doen in de Zorgzoeker van Zilveren Kruis. Daar zie je dat een staarbehandeling in de regio ’s-Hertogenbosch bijvoorbeeld ook kan in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Over de kwaliteit

Te zien aan de Zorgzoeker is de kwaliteit van de staaroperatie bij het JBZ vergelijkbaar met die bij Bergman Clinics. In beide gevallen krijgt de medische kwaliteit drie uit vijf sterren, en de patiëntervaring vier uit vijf. Beide behandelingen zijn ook ingekocht. De zorgcoach van Zilveren Kruis kan Monique dus met een gerust hart doorsturen naar oogarts Verdoorn.

Mediquest brengt zorglocaties in kaart

Bron: Zilveren Kruis Zorgzoeker

Over de vergoeding

De verzekeraar vergoedt de staarbehandeling bij Bergman Clinics. Dat vinkje kan deels gezet worden dankzij het AGB-register. Bergman Medical Care BV, zo blijkt, is sinds 2000 toegelaten als ZBC en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dokter Verdoorn staat sinds 1989 in het AGB geregistreerd als oogarts en heeft een arbeidsrelatie met Bergman Medical Care BV.

Over de locatie

Aan de AGB-registratie van Bergman Clinics kan je echter niet zien dat ze oogzorg leveren, en ook niet dat ze dit doen in Den Bosch. Volgens AGB is Bergman Clinics een onderneming met één vestiging, in Naarden. Er staat geen zorgaanbod gespecificeerd. Moet Monique echt naar Naarden voor haar staar?

Mediquest laat consumenten kiezen

Bron: agbcode.nl

Mediquest brengt zorglocaties in kaart

Mediquest brengt alle vestigingen van Bergman Clinics – en alle andere plekken waar je in Nederland aan staar geopereerd kunt worden – in kaart: waar kan de patiënt fysiek terecht voor welke zorg? Bergman Clinics heeft 27 vestigingen in Nederland. In negen daarvan wordt oogzorg geboden. Het Jeroen Bosch ziekenhuis heeft zes locaties. Voor een staaroperatie moet je naar ’s-Hertogenbosch.

Mediquest maakt kwaliteit inzichtelijk

Dankzij onze KWIC-methodiek kan oogzorg door Bergman Clinics in Den Bosch, op een voor de consument herkenbare sterrenscore, vergeleken worden met oogzorg bij het JBZ. Bergman Clinics publiceert zelf daarnaast uitkomsten en ervaring van artsen. Een waardevolle uitbreiding waar Mediquest ook bij andere zorgaanbieders voor pleit.

Mediquest laat consumenten kiezen

Onder andere bij Zilveren Kruis komt onze data terug. En is dus voor verzekerde Monique uit Den Bosch, die voor een staaroperatie staat, duidelijk dat er iets te kiezen valt. Ook bij andere zorgverzekeraars en onafhankelijke keuzesites kan de consument aanbod en kwaliteit van zorg vergelijken dankzij Mediquest.

 

Dit zou u ook kunnen interesseren