Een kijkje in de keuken

 In Algemeen, Blog

Afgelopen donderdag ontvingen we een enthousiaste groep ‘Young Menzen’ bij ons in de kantoorkeuken voor een kennismaking en uitwisseling over uitkomstgerichte zorg.

Young Menzis is een netwerkgroep van Menzis voor mensen tot en met 35 jaar (en voor Menzen die jong van geest zijn, leerden we later). Dit initiatief is in het leven geroepen om ontwikkeling en netwerkuitbreiding van jonge werknemers te stimuleren.

Menzis en Mediquest lieten beide zien waar zij mee bezig zijn op het gebied van waardegedreven en uitkomstgerichte zorg en wat hierbij de uitdagingen zijn. Dit zorgde voor interessante discussies.

Onderbouwd kiezen voor een zorgaanbieder: de uitdaging van de zorgverzekeraar

Ward Bijlsma, Manager Zorg bij Menzis, vertelde over het gebruik van kwaliteitsinformatie op de Menzis Zorgvinder. Dit is een zoek- en vergelijkingstool voor zorgaanbieders. Via de Zorgvinder worden wachttijden en kwaliteitsinformatie (bron: Mediquest) op een simpele manier vertaald naar keuze-informatie voor verzekerden. Daarnaast wordt in deze omgeving weergegeven of de zorg is gecontracteerd door Menzis.

De Zorgvinder is een communicatiemiddel waarmee Menzis wil stimuleren dat haar verzekerden zelf of samen met een verwijzer kiezen voor de best passende (vervolg)zorg. Uit klantonderzoeken van Menzis blijkt echter dat de keuze voor een zorgaanbieder toch nog voornamelijk wordt gestuurd door informatie van een verwijzer of ervaring uit de directe omgeving (vrienden of familie). Daarnaast kleeft aan zorgverzekeraars het imago dat ze onvoldoende objectief zijn. Ward ziet het als een uitdaging om hier verandering in te brengen en samen met de rest van Menzis zet hij zich continu in om verzekerden te informeren over de best passende zorg.

Van inzicht naar actie, de uitdaging van het onderzoeksbureau

Daniel Kapitan (Chief Data Scientist bij Mediquest) vertelde over het innovatieve project Nightingale, waarbij uitkomstinformatie wordt ingezet voor Samen Beslissen. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe data en inzichten die Mediquest verzamelt, kunnen worden vertaald naar concrete acties op de werkvloer in de zorg. Lees hier meer over project Nightingale.

Bij Mediquest werken we iedere dag aan het vergroten van transparantie in aanbod en de kwaliteit van zorg en ondersteuning. Maar we maken ook zichtbaar wat we nog niet weten. Slim datagebruik geeft informatie met een voorspellende waarde. Waarom heeft dezelfde behandeling bij de ene patiënt het gewenste effect en bij de andere niet? Waar kunnen we preventief te werk gaan om complicaties te voorkomen? De belangrijkste uitdaging hierin is: hoe zorgen we ervoor dat de zorgvrager, zorgaanbieder en andere partijen in de zorg deze informatie gaan gebruiken om te kiezen voor kwaliteit? Dit kunnen we alleen bereiken door een goede samenwerking met alle partijen in het veld.

Bedankt Young Menzis voor de inspirerende middag!

Ook een kijkje nemen in de keuken bij Mediquest? Neem contact met ons op!

Dit zou u ook kunnen interesseren