Actief in het Groen; de ervaring van Sofie

 In Algemeen

De Beter in het Groen-zoeker is bijna een half jaar live. Eerder dit jaar vroegen wij een huisarts, aanbieders van initiatieven en een zorgverzekeraar naar hun betrokkenheid bij Beter in het Groen. Dagelijks maken velen, jong en oud, gebruik van het aanbod in het groen. Dit keer het verhaal van de zwangere Sofie, deelneemster aan BellyBoost van de Energiebrigade.

Je neemt deel aan BellyBoost. Waarom heb je besloten hieraan mee te doen?

Ik heb een soort haat-liefde verhouding met sporten. Ik vind het lekker als ik het gedaan heb, maar het lukt me vaak niet om me er toe te zetten. Ik eet erg gezond, dus ik heb het niet echt nodig om niet te veel aan te komen. Maar, toen werd ik zwanger. Erg leuk natuurlijk en ik ben er ontzettend blij mee, maar ik voelde de bui wat betreft extra kilo’s wel een beetje hangen. Vooral omdat ik in het begin zo moe was dat ik voornamelijk boterhammen met chocopasta en chips at. Toen hoorde ik over een bootcampclubje met zwangere vrouwen in het Vondelpark. Dat klonk erg leuk en zo kwam ik bij de Energiebrigade. De website sprak me erg aan en de data, tijden en locatie waren voor mij ook ideaal. Ik heb een proefles gedaan en inmiddels ben ik 31 weken zwanger en bezig met mijn tweede tienrittenkaart.

Vind je het prettig dat BellyBoost (ook) in de natuur plaatsvindt?

Ja, juist erg prettig. Ik heb de dagen met stortbuien en sneeuw nog niet meegemaakt, maar ik denk dat je er extra van ontspant als je buiten sport. Ik sport met het clubje in een rustig park (het Amstelpark) met op zaterdagochtend nog niet zo veel bezoekers. We rennen of lopen van plekje naar plekje en doen daar bepaalde oefeningen. Ik merk dat ik ‘s ochtends altijd nog wat moe en gespannen ben van de hele week werken, maar dat ben ik helemaal kwijt na dat uurtje sporten in het park. De frisse lucht is heerlijk, in het zonnetje warm je op, relax je en de regen werkt juist verfrissend.

Voldoet de activiteit ‘BellyBoost’ aan jouw verwachtingen?

Ik vond het in het begin nogal overweldigend. Niet per se het sporten maar meer de (aankomende) moeders met wie ik mee ging sporten. Ik begon al met twaalf weken dus iedereen had een grotere buik en veel meer verstand van zwanger zijn. De gesprekken gingen veel over zwangerschappen, bevallingen, borstvoeding, ligging van het kind, plek van de placenta enzovoorts. Dit bleek juist handig te zij;, ik kon al mijn vragen stellen en al snel kon ik lekker mee kletsen. Inmiddels heb ik zelf een grote buik en doen de deelnemers met de dikke buiken van het begin nu als jonge moeder mee. Verder voel ik me nog steeds goed en redelijk fit, ik denk dat het sporten in het park daar zeker een goede bijdrage aan levert. Daarbij begin ik mijn weekend lekker ontspannen.

Zou je ‘BellyBoost’ ook aanbevelen aan anderen?

Ik beveel BellyBoost zeker aan bij anderen. Het is een goede manier om fit te blijven, te ontspannen, bewust om te gaan met de veranderingen tijdens de zwangerschap en daarnaast te kletsen met andere zwangere vrouwen of jonge moeders.

Wat betekent BellyBoost voor jou?

BellyBoost betekent voor mij lekker bewegen en ontspannen. Ik leer daarnaast ook veel over mij lijf in combinatie met de zwangerschap. Welke spieren zijn belangrijk en hoe kun je je lijf het beste gebruiken bij het extra gewicht bijvoorbeeld. Ook kan ik mijn onzekerheden wegnemen door mijn sportgenootjes vragen te stellen. Als ik over iets twijfel, maar ik vind het niet een vraag voor de verloskundige, dan kan ik het eerst even bij die meiden checken. Heel fijn.

Beterinhetgroen.nl is een samenwerking van partijen uit de sectoren Natuur, Zorg, Sport, Recreatie en Overheid, geïnitieerd door MediQuest. Via een oproep in de nieuwsbrief van Beter in het Groen kwamen we in contact met Sofie. Kent of bent u iemand die ook zijn/haar ervaring met een initiatief van Beter in het Groen wil delen? Neem contact op met beterinhetgroen@mediquest.nl.

WDPhotos_1447147148901

Dit zou u ook kunnen interesseren